Stomaverzorging aan huis

Wat is stomaverzorging aan huis?

Stomaverzorging aan huis zorgt ervoor dat stomapatiënten geen ongemakken ervaren van deze ingrijpende gebeurtenis. Wanneer onze verpleging langskomt voor een stomaverzorging aan huis, zal hij of zij de stoma volledig wassen en vervangen. Daarnaast worden hygiënische zorgen, zoals de patiënt wassen en verzorgen, opgenomen binnen deze verzorging. We staan één keer per week of meermaals per week bij uw thuis zodat we u zeker het nodige comfort kunnen bieden. Daarnaast kunnen we ook nachtverzorging aanbieden om zo de ongemakken van mogelijke lekkages snel op te lossen.


Wat is een stoma?

Algemeen gezien krijgen patiënten een stoma wanneer de urine of stoelgang niet meer langs de natuurlijke weg het lichaam kan of mag verlaten. Ons team van thuisverplegers biedt stomaverzorging aan huis aan en maakt hierbij een onderscheid tussen twee soorten stoma's. Zo hebben we onze expertise in de verzorging van urostoma's en darmstoma's. Lees meer over stoma's. We verduidelijken het even.


De patiënt heeft een darmstoma. Voor deze stoma is er al een stukje darm weggehaald en zal de stoma de stoelgang opvangen. Deze stoma is ofwel tijdelijk, maar even goed voor de rest van het leven van de patiënt geplaatst.

Voor wie is er stomaverzorging aan huis?

Het spreekt voor zich dat stomaverzorging aan huis uitsluitend beschikbaar is voor stomapatiënten. Een stoma is vaak de oplossing voor mensen die een van de volgende operaties ondergaan.


  • Colostomie: Dit is een operatie waarbij een deel van de dikke darm verbonden wordt met de buikwand.
  • Uretrostomie: Dit is een chirurgische ingreep waarbij er een stoma in de buikwand gelegd en verbonden wordt met de urineleider.
  • Ileostoma: Wanneer de stoma met de dunne darm verbonden wordt, wordt dit een ileostoma genoemd.
  • Nefrostomie: Bij deze ingreep wordt er een buisje geplaatst door de huid en de nier.
  • Gastrostomie: Dit is een voedingsstoma die in via de buikwand naar de maag gaat. Via deze weg kan vloeibare voeding toegediend worden.
  • Tracheostomie: Er wordt een buisje in de luchtpijp van de patiënt geplaatst via een snede in de hals.


Voordelen van Stomaverzorging aan huis

Een stomaverzorging aan huis verbetert het comfort en de persoonlijke hygiëne van patiënten. Daarnaast biedt thuisverpleging de Zonnebloem ook nachtpermanentie aan, waardoor onze patiënten steeds op hun beide oren kunnen slapen.


Maak uw afspraak